Senioren

In beweging komen is belangrijk voor wie ouder wordt. Het is gezond, geeft plezier en biedt de gelegenheid anderen te ontmoeten in een ongedwongen sfeer. Door te blijven bewegen vergroot de kans om gezond en vitaal ouder te worden. Spurd biedt daarom veel verschillende activiteiten met voor elk wat wils.

Het beweegprogramma van Spurd biedt diverse beweegactiviteiten aan zoals wandelen, fietsen, Spurd senioren sport, cursussen, evenementen en preventie. Doe mee wanneer het uitkomt, wekelijks of maandelijks. Bekijk ons activiteitenoverzicht hieronder.

Wandelen

Wandelen is goed voor de bloeddruk, verbetert de nachtrust en vermindert stress. Beginnen met wandelen of op zoek naar een gezellige wandelgroep? Spurd biedt diverse wandelactiviteiten met wisselende afstanden. Wandel mee!

Fietsen

Fietsen geeft plezier, is gezond en het vermindert stress. Heel prettig; door fietsend te bewegen worden gewrichten niet belast. Fietsen zorgt voor zelfstandigheid in de (grotere) verplaatsing van A naar B. Bekijk ons fietsaanbod en fiets mee!

Senioren Sport

Spurd senioren sport is de verzamelnaam voor een wekelijks beweegprogramma met verschillende activiteiten. Er is voor ieder wat wils. Dichtbij huis en geschikt voor elke 60+'er. Er worden beweegprogramma’s aangeboden in (bijna) elke woonwijk.

Cursussen

Afhankelijk van de vraag organiseert Spurd één of meerdere keren per jaar cursussen voor 60+'ers. Zoals de cursus In Balans en de Fietsgroep met aandacht voor fietsveiligheid. Bekijk het cursusaanbod.

Evenementen

Spurd organiseert verschillende evenementen voor 60+'ers. Het jaarlijkse FietsEvent in het teken van de fiets. Tijdens de zomermaanden juli en augustus de ZomerActiviteiten. Bekijk de evenementen

(Val)Preventie

Voorkomen is beter dan genezen! Alle activiteiten en beweegprogramma ’s voor 60+'ers dragen bij aan gezondheid en werken preventief bij het ontstaan of verergeren van klachten.

Eerstvolgende activiteiten voor senioren

Agenda seniorenaanbod

In de agenda zijn alle activiteiten voor 60-plussers per dag, per week en per maand terug te vinden. Klik op “meer info” voor meer uitleg over de activiteit. Een compleet overzicht van ons beweegaanbod voor 60-plussers is ook terug te vinden onder deze agenda.

Al het aanbod voor senioren

Spurd is er voor iedereen. Ons aanbod passen we daar graag op aan. Al ons beweegaanbod is te vinden op deze pagina. We komen bij de mensen thuis tijdens balkonlessen, bieden groepslessen aan en organiseren evenementen rondom gezondheid, beweging en vitaliteit. Klik op de afbeeldingen voor meer uitleg en informatie per activiteit.

 • Er worden badmintonwedstrijdjes gespeeld, zowel dubbel- als enkelspel.

  Badminton

 • Tijdens de les wordt u door herkenbare muziek uitgedaagd tot bewegen voor uw deur. Iedereen doet mee in zijn eigen tempo en binnen de eigen (fysieke) mogelijkheden.

  Balkonles

 • Spurd introduceert de beweegmakelaar. De beweegmakelaar van Spurd is op de hoogte van alle verschillende structurele activiteiten voor senioren in Purmerend.

  Beweegmakelaar

 • Brein Fit Inloop is een wekelijks bijeenkomst voor mensen van 60 jaar en ouder met een geheugenaandoening, die willen werken aan mentale fitheid.

  Brein Fit Inloop

 • Deze groep verzamelt bij het Leeghwaterbad en de oefeningen vinden plaats in het Leeghwaterpark. De groep is speciaal bedoeld voor mensen die last hebben van etalagebenen.

  Claudicatio

 • De (kracht)oefeningen worden lopend, staand of liggend op een matje uitgevoerd. In de laatste 10 minuten wordt er meestal een spelletje volleybal gespeeld.

  Conditiegym

 • Voor 60+ers die merken dat hun evenwicht achteruit gaat, biedt Spurd de cursus 'In Balans' aan.

  Cursus in Balans

 • Wandel tijdens de Diabetes Challenge 20 weken mee onder begeleiding van een sportcoach van Spurd.

  Diabetes Challenge

 • Er wordt bewogen op de beat van de muziek, waardoor het tempo wisselt. Verschillende, eenvoudige danspasjes zijn voor iedereen haalbaar. Er wordt afgesloten met ontspanningsoefeningen.

  Fifty Fit op muziek

 • Elke week staat een andere sport centraal. Er worden verschillende eenvoudige technieken en trainingsvormen gedaan. Er wordt afgesloten met een wedstrijdvorm.

  Fifty Fit sport en spel

 • De (matig) intensieve gevarieerde oefeningen en spelvormen bij Goldensports dragen bij aan gezelligheid en ontmoeting. Lies, 80 jaar: “Als ik heb meegedaan, heb ik de hele dag een goed humeur.”

  Goldensports

 • KUNSTGENOTEN in beweging is een community voor senioren in de regio Waterland. Het doel is het bij elkaar brengen van senioren vanaf 60 jaar die een eigen regie hebben over de organisatie van culturele activiteiten in de breedste zin van het woord, zodat kunst, bewegen en leefplezier nauw verbonden zijn.

  Kunstgenoten in beweging

 • Purmerend PRIDE vraagt extra aandacht voor de positie van LHBTIQ+’ers in de gemeente, een veilig sportklimaat voor iedereen!

  LHBTIQ | Purmerend Pride

 • Elke derde donderdag van de maand start in een andere wijk van Purmerend een themawandeling.

  Maandelijkse themawandelingen

 • Oefeningen, met gebruik van verschillende spelmaterialen, worden staand en lopend op een matig intensief niveau uitgevoerd. Er wordt afgesloten met ontspanningsoefeningen.

  MBvO

 • MBvO stoelgroep is gelijk aan MBvO, de oefeningen worden hier staand achter de stoel en/of zittend op de stoel uitgevoerd.

  MBvO stoelgroep

 • Heeft u de ziekte van Parkinson en wilt u meer (gaan) bewegen? Parkinson-boksen is een wekelijks beweegprogramma op maat waarbij u van harte welkom bent. Bekijk de agenda voor het actuele programma.

  Parkinson-Boksen

 • Deze les vindt in circuitvorm plaats met de focus op kracht en conditie. Tussen de krachtoefeningen door worden stukjes gewandeld of gejogd met af en toe een stretch, of balansoefening.

  Parksport

 • Wil jij starten met wandelen of hardlopen en kunt je de spreekwoordelijke “stok achter de deur” gebruiken? Met de QR-Fit beweegroute werk je in de frisse buitenlucht gratis aan jouw lichaamsbeweging op de momenten dat het jou uitkomt.

  QR-Fit

 • De rollatorloop is een gezellige wandeling voor mensen die buitenshuis met rollator functioneren en zelfstandig of met begeleiding een wandeling kunnen maken van 1,5 tot 3 kilometer.

  Rollatorloop

 • Sport'in is het jaarlijkse sportfestival voor sportverenigingen in Purmerend en Beemster! Tijdens Sport'in krijgen sportaanbieders de kans hun sportaanbod te promoten en krijgen Purmerenders van alle leeftijden de kans kennis te maken met verschillende sportaanbieders!

  Sport’in

 • Tijdens de warmere maanden organiseert Spurd elke 2de en 4de week van de maand de Fietsgroep 60+. De fietsgroep fietst begeleidt door een gids fietsritten in en door de regio Purmerend. Elke 2 weken wordt een nieuwe route uitgezet.

  Spurd Fietsgroep 55+

 • De Spurd Special is een fiets- of wandelactiviteit voor zestigplussers, waarbij ontmoeten en bewegen centraal staan. De deelnemers leggen tijdens de Spurd special fietsend of wandelend een route af en maken onderweg kennis met eenvoudige sportieve activiteiten. Gezelligheid en (informatie over) het belang van bewegen staan voorop.

  Spurd Special

 • Verzamelen op het parkeerterrein van v.v. Wherevogels. Tijdens dit wandeluurtje op zowel harde- als onverharde paden staan de sociale contacten voorop. De wandeling vindt plaats met een gemiddelde snelheid van 4 km/uur. Tussendoor worden kracht- en balansoefeningen gedaan.

  Sportief Wandelen

 • In iedere wijk in Purmerend en in Beemster is er een aanspreekpunt op het gebied van sport en bewegen. Heb je een vraag en/of een idee op het gebied van sport en bewegen? Neem dan contact op met de wijksportcoach uit jouw wijk.

  Wijksportcoaches

 • Gezellig en gezond - Doe in de zomermaanden mee aan de ZomerActiviteiten van Spurd. Samen met andere 65+ers sporten en bewegen in eigen wijk. Doe tijdens de zomermaanden acht donderdagmiddagen mee aan de gratis sportieve ZomerActiviteiten.

  ZomerActiviteiten

Doelgroepen

 • "'Weidevenne is écht mijn wijk. Ik probeer te genieten van het leven en sporten is mijn passie. Dat ik deze dingen met elkaar kan combineren geeft mij veel energie!'."  

  Joeri Hamerling, Wijksportcoach Weidevenne

 • “Wij activeren mensen tot beweging, sport en een gezonde leefstijl. Onze sport- en beweegprogramma’s en sportaccommodaties bieden maatschappelijke meerwaarde”  

  Jancor de Boer, directeur Spurd

 • "Met mijn enthousiasme kan ik mensen motiveren meer uit zichzelf te halen dan zij dachten dat mogelijk was."  

  Kevin Frelink, Wijksportcoach Overwhere/Wheermolen