Gezonde Schoolomgeving

Kinderen die op school genoeg bewegen, geen zoete dranken drinken en groente/fruit eten, kunnen zich beter concentreren in de klas. Bovendien wordt dit gezonde gedrag dan ‘normaal’. Wij ontzorgen scholen in de overgang naar gezond beleid, zodat de overstap leuk en makkelijk wordt.

Water, Doppers, watertappunten

Met het Dopper project kiezen kinderen op basisscholen zelf of zij water willen drinken. Wie daar voor kiest, ontvangt een Dopper fles. Daarna wordt water het beleid van de school, nieuwe kleuters gaan automatisch water drinken. Scholen die aan dit project meedoen kunnen ook een watertappunt voor op het schoolplein aanvragen.

Fruit en groente

Een school kan het verschil maken voor gezinnen, door fruit/groentebeleid in te voeren. Kinderen eten veel te weinig groente en fruit en te veel bewerkt calorierijk voedsel zoals schoolkoeken. De helft van alle scholen heeft al jaren 5 dagen fruitgroentebeleid, dus het kan! Tips: geef als ‘escape’ de mogelijkheid om een boterham toe te voegen, start het nieuwe beleid vanaf de nieuwe kleuters. Wij kunnen ‘noodappeltjes’ leveren voor kinderen die fruit vergeten.

Trakteren

Leerkrachten zien soms met lede ogen aan hoe ouders tegen elkaar opbieden met steeds grotere traktaties. Er zijn een aantal oplossingen voor, namelijk de traktatie vervangen voor een klein feestje, een trommel in de klas gevuld door de leerkacht, met koekjes of snoepjes waar uit getrakteerd mag worden. Of gezond trakteerbeleid, maar dat vraagt veel van ouders en van leerkrachten, qua handhaven.

Bewegen op school

Wij verzorgen alle vakleerkachten gym (clickable maken?) op de scholen, die ook MRT lessen geven aan kinderen met een bewegingsachterstand. Ze verwijzen kinderen ook door naar Sportclub extra als kinderen meer beweging nodig hebben. Daarnaast organiseerden we op 6 januari 2020 de studiedag Bewegen op School en organiseren we twee keer per jaar workshops bewegend leren om dit onderwerp levend te houden. Ook is er een appgroep ‘Bewegen op School’ waar leerkrachten zich voor kunnen opgeven via info@spurd.nl

Studiedag Bewegen op School

Gezond beleid op school of BSO

Ben jij werkzaam op een school of BSO en wil je toewerken naar een gezonde omgeving? Wij kunnen je hierbij helpen.

Gezonde Leefstijl

Benieuwd wat we nog meer aan gezonde leefstijl doen? Neem een kijkje op deze pagina.

  • "'Weidevenne is écht mijn wijk. Ik probeer te genieten van het leven en sporten is mijn passie. Dat ik deze dingen met elkaar kan combineren geeft mij veel energie!'."  

    Joeri Hamerling, Wijksportcoach Weidevenne

  • “Wij activeren mensen tot beweging, sport en een gezonde leefstijl. Onze sport- en beweegprogramma’s en sportaccommodaties bieden maatschappelijke meerwaarde”  

    Jancor de Boer, directeur Spurd

  • "Met mijn enthousiasme kan ik mensen motiveren meer uit zichzelf te halen dan zij dachten dat mogelijk was."  

    Kevin Frelink, Wijksportcoach Overwhere/Wheermolen