Mooie dag voor Life Goals Purmerend

Publicatiedatum: 17 mei 2023

Afgelopen vrijdag 12 mei was Life Goals Purmerend dubbel en dwars aan zet! ’s Ochtends werd een inspirerend event voor zorgprofessionals georganiseerd. ’s Middags stond het hoofdveld van v.v. De Wherevogels vol met teams die deelnamen aan het LifeGoals voetbaltoernooi voor o.a. mensen in een kwetsbare positie.

 

Aline Slijkerman, projectcoördinator van Life Goals Purmerend, over het ontstaan van het Event ‘Sport & beweging voor nieuw perspectief’: “Zorgpartners hebben te maken met mensen die meer dan genoeg aan- of in hun hoofd hebben. Sport, beweging en gezonde leefstijl hebben voor deze cliënten niet altijd prioriteit, maar kunnen juist wel een enorm positief effect geven. Om sport en beweging in te kunnen zetten bij deze groep zijn zorgprofessionals heel belangrijk; zij geven de juiste duwtjes in de rug”. Een aantal hulpverleners willen hier graag mee aan de slag, maar dit aantal mag groeien. Daarnaast ontbreekt het aan kennis, middelen en/of slagkracht bij collega’s om hierin door te kunnen pakken. De tijd was dus rijp voor een bijeenkomst.”

Sport en mentale gezondheid

De ochtend startte met een kick-off van Bram Bakker. Hij vertelde over de relatie tussen sporten en mentale gezondheid. In zijn betoog benadrukte de voormalig psychiater het belang van het lichaam niet los te zien van het hoofd. Ademhaling is hierin heel belangrijk. Daarom liet hij de aanwezigen zich bewust worden van hun ademhaling. “Door te bewegen heb je geen ruimte om te piekeren, je ontspant automatisch” aldus Bakker. Een inspirerend betoog en de juiste warming-up om iedereen enthousiast naar één van de workshops toe te begeleiden.

Gezonde Omgeving voor iedereen

Floor Volker benadrukte het belang van de omgeving wanneer het gaat om het maken van gezondere keuzes. In een brainstorm met deelnemers werd gezocht naar wat nodig is om de zorg gezonder te maken. Floor Volker: “Als we de zorg gezonder willen maken, begint dit bij het personeel. Dit gaat onder andere om het vrijmaken van geld en tijd, maar ook het personeel vaardigheden aanleren waardoor ze bijvoorbeeld gezonder gaan koken. Kortom,” vat Volker samen: “als de organisatie het gaat ademen, dan gaan de cliënten vanzelf mee.”

Meer ruimte en plezier

De Buitenpsychologen Irina en Christel namen de deelnemers mee naar buiten waar zij hen lieten kennismaken met wandeltherapie. In de natuur zijn werkt helend voor de cliënt, die buiten minder stress kan ervaren en meer ruimte heeft voor persoonlijke groei. Hulpverleners ervaren zelf ook meer werkplezier door gesprekken met cliënten naar buiten te verplaatsen.

Sport en spel

Tijdens de workshop van Mindfit GGZ-verpleegkundigen Anne Varenbrink en Daisy van der Werf kwamen de deelnemers wederom in actie. In deze workshop ervaarden deelnemers het effect van verschillende sport- en spelactiviteiten. Deze activiteiten om het vertrouwen en de samenwerking met cliënten te verbeteren, zetten de GGZ-verpleegkundigen zelf in tijdens hun werk bij MindFit. Deze activiteiten zijn tevens een goede manier om cliënten weer in beweging te krijgen en zo zelfvertrouwen te geven om het sporten bij een vereniging of sportschool op te pakken.

Life Goals Voetbaltoernooi

Ondertussen was het voetbaltoernooi bij v.v. De Wherevogels al in volle gang. De zon scheen en de sfeer was goed! Ondanks een aantal icepacks hier en daar, waren er vooral veel lachende deelnemers die zin hadden in een leuk toernooi. De meeste teams kwamen uit Purmerend en omstreken, maar ook was er een delegatie vanuit Apeldoorn, Amersfoort en Alphen a/d Rijn afgereisd. Het deelnemersveld kon eclectisch genoemd worden: jong, oud, ambtenaar, ex-gedetineerd, vluchteling, sportcoach, dakloos en nog veel meer.

Na een spannende finale die eindigde in strafschoppen ging team Barcelona (een gelegenheidsteam geformeerd met spelers van Kwadraad uit Alphen aan de Rijn en de Algemene Opvang Purmerend) met de bokaal naar huis. Maar uiteraard zat de grootste winst hem deze middag vooral in de ontmoeting.

Een geslaagde dag dus voor Life Goals Purmerend waar enerzijds veel deelnemers werden geïnspireerd om mensen in beweging te krijgen en anderzijds mensen in beweging werden gebracht! De foto’s van het evenement zijn gemaakt door Izzy Fotografie

Sfeerimpressie van 12 mei 2023

  • "'Weidevenne is écht mijn wijk. Ik probeer te genieten van het leven en sporten is mijn passie. Dat ik deze dingen met elkaar kan combineren geeft mij veel energie!'."  

    Joeri Hamerling, Wijksportcoach Weidevenne

  • “Wij activeren mensen tot beweging, sport en een gezonde leefstijl. Onze sport- en beweegprogramma’s en sportaccommodaties bieden maatschappelijke meerwaarde”  

    Jancor de Boer, directeur Spurd

  • "Met mijn enthousiasme kan ik mensen motiveren meer uit zichzelf te halen dan zij dachten dat mogelijk was."  

    Kevin Frelink, Wijksportcoach Overwhere/Wheermolen